Wannabe ciabatta

Ni skulle känna hur otroligt gott det luktar i mitt kök just nu! Tog precis ut den sista plåten med bröd ur ugnen så nu har vi bröd så att vi klarar oss ett tag. Idag testade jag att göra ett nytt bröd som är väldigt enkelt att göra och som liknar ciabattan i både utseende och smak, det svåra var väl egentligen att få dom snygga och att inte låta de övergräddas men annars ett perfekt bröd som passar till både frukost,lunch och middag.
 
ca 15 st

Ingredienser:
25 gr jäst (0,5 paket)
6 dl vatten, 37 grader
2 tsk salt
1 msk ljus sirap eller honung
13 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt det fingervarma vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, sirap/honung och mjölet. Arbeta snabbt samman till en slät men lös deg.
2. Strö lite vetemjöl över degen och täck bunken med en bakduk. Låt jäsa i ca 2 timmar.
3. Sätt ugnen på 250 grader. Strö ut ca 1 dl vetemjöl på bakbordet och stjälp varmsamt ut degen, utan att knåda. Strö över lite mjöl ovanpå degen.
4. Tryck varsamt ut degen, utan att för mycket luft går ur den tills den är ca 25 x 30 cm. Skär, gärna med en degskrapa, degen på längden i 5 remsor. Dela varje remsa i 3 bitar.
5. Lägg bröden på två bakpappersklädda plåtar. Grädda genast den första plåten i mitten av ugnen i 15-18 minuter medan den andra ställs lite svalt. Grädda därefter den andra plåten. Låt bröden svalna på galler utan bakduk så att de få en härlig hård skorpa.

Källa: Saltpeppar.se via Matmagasinet, nr 2 – 2008.

 

Mat | | Kommentera
Upp
}